2013. április 27., szombat

Gyerekjáték a főzés - Janssons frestelse

Ma bemutatjuk a kedves blogolvasóknak, hogy a főzés gyerekjáték! 
Eri és Marci mesterszakácsok egyik este vacsorát készítettek nekünk, amit Anya gondosan fotódokumentált, így készült el ez a "képes recept".

Az étel neve Janssons frestelse, magyarul "Jansson megkísértése". A wikipedia is csak találgat, hogy ez a név most honnan is ered, de nem igazán leszünk okosabbak. Talán mindegy is a név, magyarul halas hagymás tejszínes krumplit fogunk készíteni.

Hozzávalók:
8 db közepes burgonya
3-4 fej hagyma
1 doboz szardella sós lében (ansjovis vagy anchovies) 
1/2 liter tejszín
zsemlemorzsa (finomszemcsés)
a tálaláshoz tejföl 





 











Meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük a burgonyát.



  



A hagymát megtisztítjuk és csíkokra szeleteljük. 
 

Egy lapos serpenyőt kivajazunk.



 Egy (nem túl vastag) rétegben zsemlemorzsával beszórjuk.



Egy réteg reszelt burgonya, egy réteg hagyma következik.



A szardellákat ritkábban helyezzük el. (Különben nagyon erőteljes lesz az íze)


Folytatjuk a krumpli-hagyma-szardella rétegekkel, amíg meg nem telik a serpenyő.

A tejszínben elkeverjük a szardella sós levét, majd ezzel öntjük le az egészet.



A tetejére egy réteg zsemlemorzsát szórunk.


180-200 fokon 30-45 percig sütjük (sütőtől függő), amíg a morzsa aranybarna lesz. 


Ehetjük simán vagy egy kis extra tejföllel.


Jó étvágyat!   Smaklig måltid!

Magyar konyha - svéd alapanyagokból

Három feleség, Erika, Ica és Ibolya egy nap különleges felkérést kaptak egyik volt nyelviskolai tanárukon keresztül. Egy EU által támogatott kísérletben vehettek részt, aminek "Világok ételei" volt a címe s az volt az alapötlete, hogy összehozza Svédország soknemzetiségű konyhájának receptjeit és a helyi svéd gazdák termékeit. 
Svédországban rengeteg külföldi él, és a svédek szeretik kipróbálni a különböző nemzetek ételeit. Az ideális az volna persze, ha mindent meg lehetne főzni itteni alapanyagokból is, ezzel támogatva a helyi mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Az ötletgazdák összeállították a nemzetek listáját, amiben elsőként a magyar konyha szerepelt. (Majd később még iraki, iráni, sri lankai, eritreai és brazil).
Valamennyi költséget az EU program állta, de a megvalósításban nagy szerep jutott még egy étteremnek is, aki a helyet, eszközöket és a zavartalan lebonyolítást vállalta magára. 

Az étterem megérdemel egy kis reklámot ezen a helyen: Frägsta  Hälsingegård a nevük, egy testvérpár üzemelteti, akik félig svédek, félig olaszok. Az étterem alapvetően olasz étteremként hirdeti magát, és kb 15 km-re fekszik Hudiksvalltól egy tanyaközpontban. Az épületegyüttes több mint 100 éves  és a régi időkben a svéd vidéki társasági élet központja volt. Esküvőknek, báloknak, mulatságoknak adott otthont. A testvérpár ide költözött az egyébként soknemzetiségű családjával, és vendéglátásba kezdett, amihez megvolt a kellő képzettségük és olaszországi munkatapasztalatuk. A mennyiség helyett a minőségre törekednek: csak előzetes megrendelésre főznek, minimum tíz főtől, így főleg cégek és nagyobb családi események a célközönségük. 

A nagy eseményt megelőző héten a feleségek megtárgyalták a szervezőkkel, hogy mi lesz a menüsor, ehhez milyen alapanyagokra lesz szükség. Az gyorsan kiderült, hogy az őrölt paprika megkerülhetetlen tényező, s ez sajnos nem kapható az itteni boltokban, s nyilván a gazdák sem termelik. Szerencsére minden rendes magyar háziasszony kamrájában akad néhány zacskóval, így ez nem lehetett akadály. A főzést megelőző napon a kis csapat tett egy nagy kört a környező gazdáknál és beszerezte az alapanyagok nagy részét: húst, zöldségeket, lisztet. A szervezők egyik fő célja volt, hogy mindenből "ekologisk" vagyis gyógyszer-vegyszermentes kerüljön a fazékba.  

A lányok aztán kellő izgalommal bevetették magukat az étterem konyhájába, ahol a személyzet maximálisan kedves és segítőkész volt. Itt a magyar menyecskék dirigáltak, s nem volt semmi őrült Gordon Ramsay-féle ordítozás sem, mégis jól haladt a munka.  

 
 A késő délutánra meghirdetett kezdésre aztán befutottunk mi, az éhes családapák is gyerekestől, valamint jónéhány magyar meghívott vendég is. Először meghallgattuk a főszervező kiselőadását az egész programról.

  

Majd egyre nagyobb izgalommal és hangos gyomorkorgással vártuk a kezdést.

 







A konyhatündérek és segédeik:
  

A menüsor: 

Gyömölcsleves


Gulyásleves


Paprikás csirke galuskával
(nincs kép)

Sertéstokány galuskával


Házilag sütött kenyér, helyi lisztből

Uborkasaláta
Madártej 
(sajnos nincs kép róluk)

Mondanom sem kell, hogy irgalmatlanaul teleettük magunkat. A svéd és olasz házigazdák nemkülönben, akik elismeréssel nyilatkoztak a feleségeink szakácsművészetéről. Gondolom mindenki sejti, hogy ezek a jóravaló vendéglátó szakácsok azért buzgón kérdezgettek és jegyzeteltek, miközben sertepertéltek a konyhában!

Miközben fényesre gömbölyödött hasunkat simogattuk és kávéinkat kortyolgattuk (espresso italiano!), sokat beszélgettünk a svédekkel arról, hogy milyen kár, hogy a svéd családok hétköznapjaiból lassacskán eltűnik a közös vacsorák meghitt hangulata és összetartó ereje. Mind gyakoribb, hogy mindenki akkor eszik amikor eszébe jut, s azt amit éppen kivesz a hűtőből és megmelegít a mikróban. Ez pedig mind gyakrabban előre elkészített étel. 

Milyen jó, hogy ez nálunk nem így van. Így végiggondolva nagyon hálásak lehetünk a "tűzhelyeinket őrző" és a családot ily módon is összetartó asszonykáinknak!